Näpsässä on useaan otteeseen harjoiteltu pehmeiden materiaalien värjäystä erilaisilla väreillä ja tekniikoilla. Nyt vuorossa oli kankaanvärjäys reaktioväreillä. Pajan aikana käsittelimme niin "jokamiehen lakanakangasta" (on siinä nimellä paiskattu niin miestä kuin lakanaakin!?) kuin froteeta.
Lakanakankaalle teimme kuvioita käyttäen apuna mm. etsausta, batiikki- ja solmutekniikkaa. Froteekankaat kuvioitiin maalaamalla. Värit kiinnitettiin mikrossa tai silittämällä. Aiheena pajassa oli etniset kansat, heimot ja kulttuurit.
Toiset tekivät joko yhden tai kaksi isoa kylpypyyhettä, minä innostuin palastelemaan froteen kuuteen osaan ;) ja tein pienet käsipyyhkeet. Kaikki pyyhkeet ovat erilaisia, toistaen kuitenkin samaa teemaa ja väriä. Kuvioihin olin tyytyväinen, mutta ensimmäisessä pesussa värit haalenivat aivan pastellisiksi. Tämä jäi hieman harmittamaan, sillä näin todella vaivaa suunnitellessani ja etsiessäni maanläheisiä, yhteensopivia sekä mieluisia värejä. Tein pyyhkeistä tarkat mallit paperille ja kokeilin eri sävyt kangastilkuille. Kuvassa yksi pyyhkeistä.
Lakanakankaan värjäyksestä tuli jos jonkinlaisia tilkkuja varastoon. Yksi kankaista piti kuitenkin valita jatkokäsittelyä varten.... Lopulta kalat kankaassani pääsivät uimaan tarjottimelle. Tarjotin oli tavallinen puutarjotin. Huom. tässä olisi ollut hyvä uusiokäyttövinkki vanhoille tarjottimille, mutta sellaista ei nyt tähän hätään löytynyt. Tarjottimen lakkapinta hiottiin ensin karheaksi, jotta liima tarttusi siihen paremmin. Lakkaliimalla kiinnitettiin sekä kangas että käsiteltiin tarjottimen pinta kulutusta kestäväksi.
Mökillä syömme usein kalaa muodossa jos toisessa; savusiikaa, -silakkaa, graavia siikaa, halstrattua silakkaa ja silliä. Mikä onkaan parempi tarjoilualusta kuin kalatarjotin!
Värjättyjä kankaita todella riittää kaapissani - onneksi! Tilkkutyöpajassa tilkut saivat uuden elämän niin kännykkäpussissa kuin patalapuissa. Batiikkivärjätyt kangaspalat sopivat mielestäni hyvin hirsimökkitekniikkaan.