Lankojen värjäys on ollut yksi hauskimmista pajoista Näpsässä. Siinä sai käyttää ja kokeilla luovasti erilaisia materiaaleja ja lopputulos oli aina yllätyksellinen.
Pajassa kokosimme yhteisesti kuvassa olevan lankakartan. Siinä on lankoja kaikkien kurssilaisten tekemistä kokeiluista. Suurennetussa kuvassa kartasta näkyvät värjäykseen käytetyt materiaalit, jotka vaihtelivat luonnosta kerätyistä pajunkuorista ja raparperistä ostettuihin kokenillin kuoriin. Itse kokeilin auringonkukkaa ja piparminttua.
Me keittelimme väriliuoksia sisätiloissa, mutta kotioloissa se olisi varmaan parempi tehdä ulkona, sillä sellaiset höyryt ja tuoksut kattiloista tulivat. Varsinkin oma minttuni tuoksui todella voimakkaalle ja eräs kysyikin: "Kuka keittää hammastahnaa?".
Käytin vain mintun violetteja kukintoja, mutta langasta tuli kauniin "oliivinvihreää". Auringonkukan terälehdistä tuli lähes samanvärinen lopputulos, mutta hieman kellertävällä sävyllä. Käyttäessäni myös jälkiliemet, mintulla värjätty lanka muuttui vaalean ruskehtavaksi, mutta auringonkukalla värjätty aivan vaaleankellertäväksi (lankakerät kuvassa). Eräs Näpsäläinen käytti pajunkuorta ja siitä tuli todella kaunis hopeanhohtoinen vihreä sävy.
Mitä värjäystekniikkaan tulee, seuraavassa lyhyesti ohjeita. Itsekerätyt materiaalit on hyvä ensin kuivata. (Omat auringonkukan kukintoni lähes homehtuivat, kun eivät olleet tarpeeksi kuivia!) Sen jälkeen niitä liotetaan vedessä ja keitetään väriliemi. Liemi siivilöidäään ja lankavyyhdit lisätään veteen. Puretus on olennainen toimenpide langoille, jotta väri kiinnittyy. Puretus voidaan tehdä joko ennen värjäystä, sen aikana tai jälkeenpäin. Varsinkin villalankoja käsiteltäessä on oltava varovainen, ettei lämpötila vaihtele nopeasti, eikä lankoja käsittele liian kovakouraisesti, sillä ne voivat huopua.