
20.6.09
Langat käsissä?

Pajassa kokosimme yhteisesti kuvassa olevan lankakartan. Siinä on lankoja kaikkien kurssilaisten tekemistä kokeiluista. Suurennetussa kuvassa kartasta näkyvät värjäykseen käytetyt materiaalit, jotka vaihtelivat luonnosta kerätyistä pajunkuorista ja raparperistä ostettuihin kokenillin kuoriin. Itse kokeilin auringonkukkaa ja piparminttua.
Me keittelimme väriliuoksia sisätiloissa, mutta kotioloissa se olisi varmaan parempi tehdä ulkona, sillä sellaiset höyryt ja tuoksut kattiloista tulivat. Varsinkin oma minttuni tuoksui todella voimakkaalle ja eräs kysyikin: "Kuka keittää hammastahnaa?".
Käytin vain mintun violetteja kukintoja, mutta langasta tuli kauniin "oliivinvihreää". Auringonkukan terälehdistä tuli lähes samanvärinen lopputulos, mutta hieman kellertävällä sävyllä. Käyttäessäni myös jälkiliemet, mintulla värjätty lanka muuttui vaalean ruskehtavaksi, mutta auringonkukalla värjätty aivan vaaleankellertäväksi (lankakerät kuvassa). Eräs Näpsäläinen käytti pajunkuorta ja siitä tuli todella kaunis hopeanhohtoinen vihreä sävy.
Mitä värjäystekniikkaan tulee, seuraavassa lyhyesti ohjeita. Itsekerätyt materiaalit on hyvä ensin kuivata. (Omat auringonkukan kukintoni lähes homehtuivat, kun eivät olleet tarpeeksi kuivia!) Sen jälkeen niitä liotetaan vedessä ja keitetään väriliemi. Liemi siivilöidäään ja lankavyyhdit lisätään veteen. Puretus on olennainen toimenpide langoille, jotta väri kiinnittyy. Puretus voidaan tehdä joko ennen värjäystä, sen aikana tai jälkeenpäin. Varsinkin villalankoja käsiteltäessä on oltava varovainen, ettei lämpötila vaihtele nopeasti, eikä lankoja käsittele liian kovakouraisesti, sillä ne voivat huopua.
Korinpunontaakin on kokeiltu...

Jokunen vuosi sitten kokeilin punontaa eri materiaaleista mm. pajusta ja rottingista. Tekniikka vaatii sormilta pikkutarkkuutta, mutta myös voimaa. Yllä olevassa kuvassa on rottinkikori, jonka suunnittelin kapeaksi ja korkeaksi. Ajatuksena oli, että ruokapöydässä patongit olisivat siinä kauniisti esillä... Koristeellinen reuna oli sattumankauppaa ;).
Alla oleva pieni rottinkikassi, on "Vappupicnickorimme". Se on sopivan kokoinen ja kätevä ottaa Vappuna torille; pohjalle liina, joka estää tavaroiden putoamisen rei'istä ja pikkueväät sekä kuohuviinipullo laseineen koriin.
Kassi on tehty kaaostekniikalla. Siinä rottinkia taivutellaan mielivaltaisessa järjestyksessä limittäin ja lomittain, koko ajan muotoa tarkkaillen. "Muottina" korille oli tyyny, joka muotoiltiin reunassa olevalla tukevalla rottingilla. Vähitellen kostutettua rottinkia pyöriteltiin tyynyn ympärille, kunnes muoto ja tiheys olivat sopivat. Viimeisenä tehtiin ja kiinnitettiin kahvat.
Kukin maalasi korinsa haluamallaan värillä. Tässä vaiheessa olisi kannattanut olla kamera mukana tallentamassa tuotoksia, niin herkullisen värisiä koreja syntyi.

Yrttiruukku

Ruukkua tehdessäni ajattelin, että laitan siihen sellaisenaan kaupasta ostamiani yrttejä. Hieman se on laaja ja matala, mutta ollut muutoin toimiva.
14.6.09
Savikala ja Pooki

Kala oli nopeasti syntynyt idea hukata loppusavi johonkin! Kalasta tuli kuitenkin ihana koriste-esine mökin ikkunalle. Onnistuin mielestäni hyvin sen muotoilemisessa, pinnan kuvioinnissa ja värityksessä. Kalasaalis on aina taattu!
Savi- tai hienommin sanottuna keramiikkapaja oli tuottelias ja melko halpa paja. Ostamme itse materiaalit Näpsässä ja savi oli suhteellisen halpaa. Olin todella yllättynyt, miten erilaisia savilaatuja, lasituksia ja väriaineita on olemassa! Aikaisemmin en tiennyt kuin puna- ja valkosaven, mutta nyt halusin kokeilla erilaisia laatuja. Todella mielenkiintoista oli myös kokeilla erilaisia työstö- sekä värjäystekniikoita.
Vaikka keramiikkatöiden teko on terapeuttista, on se myös kuivatuksineen ja polttoineen myös melkoista kemiaa ja tiedettä. Työstettäessä savea tuotteeksi on kosteuden oltava juuri sopivaa ja jos työ jää kesken, se ei saa kuivua välillä. Kun tuote on halutussa muodossaan, kuivauksen on tapahduttava hitaasti. Poltto ei sekään ole täysin "läpihuutojuttu", vaan on tiedettävä oikea lämpötila eri savilaaduille ja lasituksille.
Perhosmökki
Missä on kesä, missä linnun pesä?

Banaanikakku

Lähdimme mökille huussitalkoisiin, joten piti saada jotain kastettavaa kahvin kanssa. Tämän kakun ohje oli netissä nimellä Vironperän juhlakakku. Siinä oli käytetty omenasosetta, mutta korvasin sen banaanilla. Erittäin helppo, nopea ja hyvä kakku tuli.
Vironperän juhlakakku
3 dl maitoa
2 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1,5 dl juoksevaa margariinia
1 dl omena- tai banaanisosetta
Sekoita aineet mainitussa järjestyksessä hyvin keskenään, kaada jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 1 tunti. Huom. kakku ei ole kovin iso, joten pienempikin vuoka riittää. Tarjoillessa kakun pintaan voi ripotella runsaasti tomusokeria.
10.6.09
Täytetyt paprikat

TÄYTETYT PAPRIKAT
6 kpl punaisia paprikoita
500 g naudan jauhelihaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
1 tl hienoksi hakattua persiljaa
1 dl puuroriisiä
Kastike:
½ dl oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyrettä
1 ½ l vettä
Pese paprikat ja leikkaa yläosasta ”hattu” pois. Poista siemenet.
Sekoita kulhossa jauheliha, sipuli, valkosipulin kynnet, paprikajauhe, suola, pippuri, persilja ja riisi tasaiseksi massaksi. Täytä paprikat seoksella.
Kaada kattilaan oliiviöljy ja kun öljy on kuumaa, sekoita joukkoon vehnäjauho. Sekoita koko ajan, kunnes jauhot saavat kullanruskean värin. Lisää tomaattipyre ja vettä. Kastikkeen kuuluu jäädä sakeaksi. Keitä kastiketta n. 5 minuuttia.
Asettele paprikat kastikkeen joukkoon kattilaan ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 1 tunti.
Tarjoillaan kuumana esim. leivän kanssa.
7.6.09
Amerikkalaiset suklaamuffinssit

Voitelin muotit kevyesti juoksevalla margariinilla, sekoitin taikinan aineet keskenään ja jaoin taikinan muotteihin. Kuumaan uuniin ja varttitunnin paisto.
Amerikkalaiset suklaamuffinssit (6 kpl)
50 g juoksevaa margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1/2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
50 g suklaarouhetta
Sekoita kulhossa margariini, sokeri, muna ja maito. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi suklaarouhe. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.
5.6.09
Sillipaistos
Sillipaistos
Keitettyjä uusia perunoita
keitettyjä kananmunia
silliä
sipulia (esim. varsia)
tomaattia
mustapekkajuustoa
ruokakermaa
Voitele vuoka ja asettele aineet kerroksittain, mainitussa järjestyksessä. Kaada päälle hieman ruokakermaa (myös ranskankerma tai smetana sopisi hyvin). Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Ruoka ei ole erityisen kaunis ulkonäöltään, mutta mukavaa vaihtelua ruokapöytään ja helppo sekä nopea valmistaa. Itse epäilin varsinkin tomaatin sopivuutta, mutta se piristi mukavasti paistosta.
2.6.09
Koppelokamera...
Raparperipiirakka

Raparperipiirakka
Pohja:
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
5 dl piimää
200 g sulatettua voita
Päälle:
3 isoa raparperinvartta
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
1 dl juoksevaa margariinia
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää vuorotellen voisula ja piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada uunipellille. Sekoita keskenään myös kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja margariini.
Ripottele pohjan päälle raparperinpalat ja kaurahiutaleseos. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.
Piirakka oli muuten hyvä, mutta ehkä 1 1/2 -kertainen annos toisi vielä mehevämmän ja paksumman lopputuloksen.
Vuohenjuustopiirakka

Vuohenjuustopiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
2 dl juoksevaa margariinia
1 dl vettä
ripaus suolaa
Täyte:
3 palaa pakastepinaattikuutioita
1,5 dl ruokakermaa
1 kananmuna
vuohenjuustoa
kirsikkatomaatteja
valkosipulipippurimaustetta, yrttimaustetta, suolaa, basilikaa
Sekoita pohjan aineet keskenään. Painele voidellun vuoan pohjalle. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Sekoita täytteen aineet, paitsi juusto ja tomaatit. Murenna juusto esipaistetun pohjan päälle sekä lohko tomaatit. Kaada neste päälle. Paista vielä 15-20 minuuttia.