27.2.14

Kastike kalalle

Pilkkiahvenille tein tällä kertaa viinikastikkeen. Käytin siihen kaksi osaa hummerilientä (jota olin pakastanut jääpalapusseihin), yhden osan valkoviiniä, hieman sitruunamehua, laakerinlehden ja mustapippuria. Keitin lientä kokoon sen ajan kun perunat kiehuivat. Lisäsin lopuksi vielä yhden osan kermaa ja nokareen voita.

Hiihtoloma ja mökkikauden avaus




Voiko "kesä"mökkeilyn aloittaa hiihtolomalla!? Ainakin tänä vuonna - kiitos poikkeuksellisen lämpimän sään - perinteisestä hiihtoloman pilkkireissusta mökille jäi mieliin varsin keväiset tunnelmat. En ole koskaan aiemmin haravoinut pihaa helmikuussa. Lumikellot ja narsissit olivat nupuillaan ja viime kesän selleri puski uutta vartta. 

Syksyllä istuttamani valkosipulit ottivat varaslähdön heti, kun pääsivät kosketuksiin mullan kanssa. Onneksi lyhyt talvi ei lannistanut niitä, vaan ne olivat edelleen mukavassa rivissä kasvimaalla. Myös kasvimaan nurkassa valeistutuksessa olevat viinilehti ja kuukausimansikka olivat kasvun vauhdissa. Talvesta ei muistuttanut kuin lumen rippeet mökin varjoisalla puolella - siitä lumesta ei tosin olisi saanut palloakaan.
No, mitä pilkkimiseen tulee, minun haravoidessani, "kalastaja" haki mereltä makoisia ahvenia. Jää oli kuulemma erinomaisessa kunnossa - kunhan sinne pääsi. Rannat olivat järjestään sulana ja jouduinkin pelastamaan miehen lopulta tikapuilla mereltä (!?!).
Minun heittäessä tikapuita vaakatasoon veteen, toisia tikapuita käytettiin niiden oikeaan käyttötarkoitukseen ylöspäin kiipeämiseen. Mökillä nimittäin "riehui" mökkitalkkari. Hän kaatoi puita lähinna naapurin puolelta, mutta antoi lopullisen kuoliniskun myös meidän aloittamallemme suurelle vaahteralle mökin nurkalla. Onneksi emme syksyllä yrittäneet kaataa sitä kokonaan itse. Kotimetsuri kaatoi vain ne "helpoimmat" haarat ja ammattilainen (ainakin semi sellainen) sahasi loput. Meinasi siinä kyllä avustaja mennä vaahteralingon myötä mökin katolle eli ei pidä aliarvioida suuren puun voimaa!
En malta odottaa mitä muutoksia puiden kaato tuo pihaan, mökkiin sisälle ja erityisesti kasvimaahan. Valo kun ei tähän asti ole oikein riittänyt, mutta nyt muutoksen huomasi heti.
Enkä unohtanut pieniä lintuystäviäni. Ne saivat vielä, mahdollisen takatalven varalle, talipalloja ympäri pihaa. Kun tintit lopulta hoksasivat ne, riemulla ei ollut rajoja. Linnut pyrähtelivät pallolta toiselle, kuin aarteenetsintää leikkien, eivätkä malttaneet kunnolla pysähtyä syömään.

23.2.14

Brunssi

Alkavan loman kunniaksi hieman parempi aamupala...

Viikunasalaatti

En voi vastustaa tuoreita viikunoita ja tässä salaatissa ne yhdistyvät vielä ihanaan parman-kinkkuun. Ohje on Jamie Oliverilta, mutta salaattia on tehnyt myös yllätyskokki Niki...

Sitruunalohi

Lohen paistoin Sikke Sumarin ohjeella, joka puolestaan oli kopioinut sen Safkaa-kirjasta. Kypsyys oli täydellinen, ei liian kuiva, vaan hieman "rosee".

Sitruunalohi

öljyä
lohifile
pippuria
suolaa
rosmariinia tai sitruunatimjamia
sitruunaa
voita

Aseta uuni täydelle teholle ja grillivastus päälle. Tee sillä aikaa lohi valmiiksi uuniin.
Laita lohifile öljytylle foliolle uunipannulle. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja valitsemaasi yrttiä. Leikkaa päälle sitruunasiivuja ja muutama lastu voita.
Laita kala uuniin ylätasolle 6 minuutiksi. Ota uuni pois päältä, laita kalavuoka uunin pohjalle ja jätä uunin luukku raolleen (meillä on uunissa tuuletus, joten jätin uunin kiinni). Anna lohen olla uunissa vielä 10 minuuttia.

Maa-artisokkakeitto

Maanantaimarkkinoilla on aina luomuviljelijä myymässä tuotteitaan. Olen jo ostanut ja testaillut jos jonkinlaisia jauhoja ja ryynejä, mutta nyt hänellä on ollut myynnissä myös maa-artisokkia. Hinnatkin ovat todella edullisia, samoja kuin normituotteet kaupoissa. Kaupanpäälle saa tuoretta tavaraa (esim. jauhot viljelijä jauhaa omassa myllyssään, pienissä erissä eli vain myyntiin tuleva erä kerrallaan) ja hyvän mielen, kun voi kannattaa lähialueen tuottajaa!

Maa-artisokkakeitto

salottisipuli
perunaa
maa-artisokkaa
valkoviiniä
kanalientä
kermaa
suolaa, pippuria, persiljaa
(jääkaapissa oli menossa vanhaksi pollen savupaistia, joten lisäsin sen kuutioina keittoon)

Kuullota sipulisilppu, kuutioidut perunat ja artisokat öljyssä. Lisää nesteet, keitä kypsäksi, soseuta ja mausta. Nopeaa ja helppoa!

19.2.14

Makaronilaatikko


Pitihän minunkin kokeilla Safkaa-makaronilaatikkoa! Jauhelihana oli kyllä nauta-sikaa ja yrttinä rosmariinia. Ja koska pöydällä on nyt paljon tuoreita yrttejä, lisäsin ohi ohjeen myös reilulla kädellä basilikaa.
Muuten erittäin maistuva ruoka, mutta päällimmäiset makaronit jäivät minulla hieman liian rapsakoiksi...

Ja hyvä ruoka vaatii hyvän jälkiruoan; pavlovaa, rahka-kermavaahtoa sekä mangoa ja passion-hedelmää!