29.1.12

Kylmäsavulohisalaatti

Tänään piti saada nopeasti kevyttä ruokaa aamupäivälle, ja illalla syömme sitten tukevammin. Jääkaappiin oli jäänyt blinien jälkeen muutama siivu kylmäsavulohta, joten kehittelin salaatin niiden ympärille. Tai, netistä löytyi taas hyvä ohje Maku-lehden sivuilta, jota en edes tällä kertaa paljoakaan muokannut. Salaatin raaka-aineiden mitoissa oli kyllä joitain virheitä ;)

Kylmäsavulohisalaatti
quinoaa
vettä
suolaa

erilaisia salaatinlehtiä
kurkkua
paprikaa
suolakurkkua
kirsikkatomaatteja
herneitä
punasipulia
kylmäsavulohta
kananmunaa
tilliä
herneenversoja
kapriksia
sitruunanviipaleita

Kastike:
oliiviöljyä
balsamicoa
mustapippuria
suolaa
hunajaa

Aloita huuhtelemalla ja keittämällä quinoa. Revi sillä aikaa salaatin lehdet, paloittele kurkut, paprika ja sipuli pieneksi kuutioksi. Jäähdytä quinoa ja kokoa salaatti. Lohen, tillin, kananmunat, herneenversot, kaprikset sekä sitruunanviipaleet voi jättää koristeellisesti pinnalle.
Kaada päälle kastike.

28.1.12

Punajuuri-palsternakkakeitto

Työkaverini kehui punajuuri-palsternakkakeittoaan, joten minunkin piti sitä kokeilla. En tiennyt tarkkaa reseptiä, mutta löysin nettiä selaillessani tällaisen, joka on ollut alkuaan Helsingin Sanomissa.
Meillä sattui olemaan pussi pähkinäsekoitusta, joten korvasin ohjeessa olleen pekonin pähkinöillä. Erittäin hyvää ja keitto lämmitti mukavasti pakkaspäivänä! Ulkonäöltään keitto sopisi vaikka ystävänpäivänä tarjoiltavaksi ;)

Punajuuri-palsternakkakeitto

oliiviöljyä
2-3 punajuurta
1 pieni palsternakka
sipuli
valkosipulin kynsi
vaalea leipäviipale
kasvislientä
ranskankermaa
mustapippuria
basilikaa

(pähkinöitä)

Kuutioi kasvikset, kuullota hetki öljyssä ja lisää liemi sekä mausta pippurilla. Anna kiehua kypsäksi (n. 30 min.). Soseuta ja lisää ranskankerma sekä basilika. Valmiin annoksen voi koristella pähkinöillä, ranskankermalla, basilikalla...

20.1.12

Räsymattoa Kiikan malliin

Kokeiluprojektini Kiikkalainen matto on nyt valmis. Malli on ollut mielessäni koko mattopajan ajan. Kaikki sai alkunsa, kun selailin vanhaa Kodin Pellervo -lehteä. Lehdessä oli kuvia Kiikan mallin mukaan tehdystä matosta ja muutamalla sanalla annettu ohjeita siitä, miten matto suunnitellaan ja tehdään. Yritin hakea myös netistä tietoa ja jotain osviittaa sainkin sieltä täältä, mutta varsinaista ohjetta ei löytynyt mistään. Haastattelin tuntemiani matonkutojia, joista monet sanoivat kuulleensa kiikkalaisella tavalla tehdyistä "sävytysmatoista", mutta kukaan ei tuntenut tarkempaa tekniikkaa. En siis ole aivan varma siitä, onko matto täysin oikeaoppisesti tehty, mutta kivan näköinen siitä tuli ja muistuttaa kyllä kuvissa näkemiäni.
Mattoa oli joka tapauksessa hauska suunnitella ja pohtia sen toteuttamista. Matto matkaa taas mökille ja kuteita lajitellessani, mietin että kierrätystä parhaimmillaan. Takaisin pääsevät mökin verhot, isäni ruutupaita, joka päällään hän kalasteli ja maalasi mökin punaiseksi jne. Matkan varrella sain kokea myös monia yhtymäkohtia Kiikkaan. Nämä muistot lisäävät maton sävyjä niin tummempaan siniseen kuin pirteään punaiseenkin...
Mutta itse maton tekemiseen. Kodin Pellervo -lehdessä oli ehkä ne tärkeimmät ohjeet; kuteet järjestellään sävyittäin, ne leikataan pätkiksi, jotka ovat 2.25 cm x loimen leveys ja kudepätkät yhdistetään joko solmimalla tai ompelemalla ne yhteen. Näistä yhdistetyistä kuteista muodostuu mallikerta ja ne kiedotaan yhdeksi palloksi odottamaan kutomisvuoroaan. Jos matosta haluaa symmetrisen mallikertoja pitää olla parillinen määrä. Matto on tällä tekniikalla työläs alkuvalmisteluiltaan, mutta nopea kutoa. Itse suunnittelin kudepallot niin, että kudemäärä mahtui kerralla sukkulalle. Yleensä matot suunnitellaan niin, että värit liukuvat tummasta vaaleaan, mutta minä valitsin taas punaisen ja sinisen sävyjä. Sävytysmaton hyviä puolia ovat mm. ne, että pienetkin kudemäärät voi käyttää hyväksi, matosta tulee aivan symmetrinen eikä mikään kude lopu kesken kutoessa.
Työläyttä itselleni toi se, että kunnon ohjetta ei ollut. Niinpä aloitin laskemalla vanhasta matosta sen, kuinka monta kudetta tietylle mitalle menee. Kun jokaisesta väristä tulee noin kaksi raitaa, päädyin siihen, että n. 25 cm:lle tarvitsen 23 kudepätkää. Valitsin värit, sommittelin kudepallot lattialla mieleiseeni järjestykseen, otin mittapalan avulla sopivat pätkät ja käärin kuteet palloiksi vuoron perään sinisestä punaiseen ja päinvastoin. Sen jälkeen ompelin kuteiden päät yhteen ja numeroin kudepallot. Kahdeksasta pallosta arvioin saavani 1,5 m mittaisen maton. Punnitsin myös pallot ja jokainen painoi n. 300 g. Maton alkuun ja loppuun kudoin 2,5 kertaa loimen leveydeltä aloittavaa ja lopettavaa tummansinistä kudetta, sillä jokaisen sävyn/kuteen aloituksen tulisi osua suunnilleen keskelle mattoa.

23 kudepalloa valmiina leikattavaksi 2 metrin pätkiin (loimen leveys 90 cm).


Maton mallikerran suunnittelua.


Kudepallot odottamassa päiden yhteenompelua.


Kudepallot numeroituina kutomisjärjestykseen.


Yksi kudepallo/mallikerta/300 g/25 cm/yksi sukkulallinen.


Ensimmäinen sukkulallinen/kudepallo/mallikerta kudottuna. Alussa on 2,5 kertaa loimen leveydeltä aloittavaa kudetta.


Vamis Kiikkalainen matto/8 kudepalloa/170 cm.

15.1.12

Perunablinit

Talviaikaan tekee aina mieli blinejä. Nyt kokeilin uutta perunablinien ohjetta, sillä peruna on suosikkijuurekseni. Nopeita, hyviä ja ruokaisia, mutta kaipasin sitä tuttua hapanta makua, jonka hiiva ja hapattaminen sekä tattarijauhot blineihin tuovat. No, lisukkeet olivat nyt pääosassa.

Taikinaan tulleet perunat piti ensin keittää ja sen jälkeen survoa. Olen joskus ostanut perunaprässin perunalumen tekoa varten ja nyt laite tuli taas tarpeeseen.

Ostin muutama vuosi sitten blinipannun, se on ehdoton blinien teossa. Blineistä tulee valurautaisen pannun avulla paksuja ja rapeita.

...ja taas Italiaan

Possua italialaiseen tapaan; Kantabrian pata. En muuttanut reseptistä muuta kuin, että korvasin makkaran Jerky-lastuilla. Tulinen makkara olisi kuitenkin varmaan tuonut kaivattua "potkua" ruokaan. Hyvää silti ja melko tuhtia papuineen kaikkineen.

8.1.12

Italiasta Ranskaan 6 h

Nettiä selaillessani löysin Ruokalan sivuilta mielenkiintoisen reseptin - Gnocchi alla Sorrentina. Jääkaapissa oli muutama keitetty peruna ja muutkin ainekset löytyivät helposti, joten kokeilemaan. Ihan hyvää, mutta omasta mielestäni kastike kaipasi jotain särmää. Toki tein jo hieman lisäyksiä alkuperäiseen reseptiin, mutta en tiedä, olisiko kastikkeen pidempi hauduttaminen auttanut?
Onneksi puolitin gnocchien ohjeen, sillä nytkin laitoin puolet pakkaseen. Sattumaa oli, että sain taikinaan hyvän koostumuksen, sillä en jaksanut mittailla aineita sen tarkemmin. Muistelin, kun joskus aiemmin olen gnoccheja tehnyt, että homma olisi ollut sotkuisempaa. Nyt en muuta kuin sekoitin aineet keskenään, pyörittelin tangon, pätkin sen ja painelin peukalon sekä haarukan välissä kiekkoja pikku kupeiksi...

Gnocchit alla Sorrentina

3 keitettyä perunaa
1 muna
n. 1.5 dl durum-jauhoja

oliiviöljyä
paprikajauhetta
valkosipulin kynsi
pala selleriä
kirsikkatomaatteja
hunajaa
balsamicoa
1 prk tomaattisosetta
loraus valkoviiniä
pieni pala kasvisliemikuutiota
pippuria, suolaa

mozzarella-juustoa
tuoretta basilikaa
parmesan-juustoa

Tee ensin gnocchit. Raasta perunat. Sekoita raaste, jauhot ja muna. Anna taikinan levätä hetki, pyörittele siitä tanko ja leikkaa pieniksi paloiksi. Pyörittele palat haarukkaa apuna käyttäen pieniksi kupeiksi.
Tee kastike ja keitä gnocchit suolatussa vedessä. Valuta kypsät gnocchit ja lisää ne kastikkeeseen. Paloittele joukkoon loppuvaiheessa myös mozzarella sekä silppua sekaan runsaasti basilikaa. Lautasella, kastikkeen päälle voi raastaa vielä parmesania.


No, illemmalla jatkojalostin lopun kastikkeen, josta sattumat oli jo poimittu, MTV:n Makuja -sivujen ranskalaiseksi linssipadaksi ;)

Linssi-makkarapata

1 dl Puy-linssejä
oliiviöljyä
sipuli
valkosipulin kynsi
porkkana
pala selleriä
tomaattikastiketta
kasvislientä
timjamia
laakerinlehti
mausteneilikkaa
pippuria
suolaa
kinkkua
makkaraa
basilikaa
persiljaa

Huuhtele linssit. Kuullota sipulit, porkkana ja selleri. Kaada pannulle myös kinkkusuikaleet, tomaattikastike ja kasvisliemi. Lisää linssit ja mausta. Anna hautua n. 20 minuuttia. Paista makkarat ja lisää ne kypsän padan päälle. Koristele basilikalla ja persiljalla.


Ruokaharrastukseni koki kovan kolauksen, kun Ilta-Sanomien Ruokalan Blogi -osio lakkasi päivittymästä. Onneksi löysin samat blogit nyt hieman eri osoitteesta.

6.1.12

Pia kutoi mattoa, sinistä ja punaista

Mattoloma on ohi ja taas on ahkeroitu pajalla. Kudoin kangaspuissa, joissa loimen sidoksena oli pohjalainen kilpikangas, kaksi pientä mattoa. Toinen on tasaisen sinisävyinen ja toinen, tyylilleni poikkeuksellisena, punasävyinen.

Varsinkin punaiseen mattoon olen itse ihastunut. Kutoessa en ollut aivan varma lopputuloksesta, sillä läheltä katsottuna (=kutoessa) sain lähes migreenin. Pinkin, oranssin, mustan, vaalean- ja viininpunaisen yhdistelmä oli aika räikeä ja räväkkä, mutta lattialla värit tasoittuivat ja valmiista matosta tuli mieleeni kanervakangas.

Sidoksena kilpikangas tuntui olevan oikein hyvä "vetoketju"kuteilleni. Kuteet upposivat loimeen hyvin ja valmiista matosta tuli tasainen sekä jämäkkä.