29.11.09

No, onkos tullut kesä?

Tässä lisää huovutettuja helmiä, tai oikeastaan ruusunnuppuja. Tarkoitus oli ensin tehdä pyöreitä helmiä, mutta koska pallerot alkoivat näyttää ruusunnupuilta ajattelin, että olkoon!

28.11.09

Huovutetut helmet

Tarkoitukseni oli tehdä huovuttamalla helmet, jossa on vain "lumipalloja". Valmiina ostettu huopaporo kuitenkin katseli pöydällä niin haikeana, että päätin päästää sen lumen keskelle juoksemaan.
Huopapalloja oli yllättävän vaikea pyöritellä, sillä niihin meinasi väkisin tulla ryppyjä ja vekkejä. Paras keino olikin huovuttaa pallo lähes valmiiksi ja lopuksi silotella se aivan ohuella huopakerroksella. Hämmästyin myös sitä, että villaa kului yhteen palloon todella vähän. Näistä ensimmäisistä kokeiluistani tulikin aika reilun-, joskin tasakokoisia.
Korun kokoamisessa huopapalloihin kannattaa ensin tehdä reikä sukkapuikolla ja vasta sen jälkeen pujottaa lanka neulalla pallon läpi. Solmut langassa auttavat palloja ja puuhelmiä pysymään paikoillaan. Solmuihin tosin kannattaa varata reilusti lankaa.

25.11.09

Fenkolipaistos

Silloin tällöin laitan kalan lisukkeeksi fenkolia. Vaikka sen maku ja tuoksu ovat melko voimakkaita, tämä paistos, jossa oli pelkästään fenkolia, oli pehmeän mietoa. Teen tätä ruokaa varmasti toistekin!

Fenkolipaistos

1 fenkoli
vettä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
hunajaa
korppujauhoja
parmesanjuustoa

Paloittele fenkoli lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Kaada vesi pois ja laita fenkolit öljyttyyn uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle hieman öljyä ja hunajaa. Ripottele päälle korppujauhoja ja raasta pinnalle vielä juustoa. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia.

24.11.09

Suppilovahverokastike


Kiitos lämpimän ja sateisen syksyn, metsästä löytyi vielä suppilovahveroita (ja muutama kanttarelli)!
Olen aina pitänyt suppilovahveroita keittosieninä, mutta onneksi kokeilin vaihteeksi kastiketta.

Suppilovahverokastike

voita
suppilovahveroita
sipuli
vehnäjauhoja
tavallista ja kolmen juuston ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
persiljaa

Hienonna sienet ja sipuli. Poista sienistä enin neste kuumalla pannulla. Laita rasva vasta sen jälkeen, etteivät sienet räisky. Lisää sipuli pannulle kuullottumaan. Ripottele hieman vehnäjauhoja ja kääntele aineita hetki. Lisää kermat ja mausteet sekä anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia. Ripottele pinnalle persiljaa.
Kastike sopii erinomaisesti esim. pastan kanssa.

Kookos-kanakeitto


Kookos-kanakeitto

200 g maustamattomia broilerinsuikaleita
porkkana
peruna
palsternakka
sipuli
mangoldia
valkosipulin kynsi
tuoretta inkivääriä
punaista chilipaprikaa
limen lehtiä
kanalientä
kookosmaitoa
persiljaa

Suikaloi kasvikset ja laita ne kypsymisjärjestyksessä mausteiden kanssa kiehuvaan liemeen. Lisää myös broilerinsuikaleet kiehuvaan nesteeseen. Kaada lopuksi kookosmaito, mutta älä anna keiton enää kiehua kovin pitkään. Ripottele pinnalle persiljaa.

Keitosta tuli erittäin riittoisa, vaikka aineksina oli 1 porkkana, 1 peruna jne. Kookosmaito oli light-versio, eikä maistunut kovin voimakkaalle.

20.11.09

Bataattikeitto

"Auringonväriä" mustaan syksyyn.

Bataattikeitto

oliiviöljyä
sipuli
porkkana
bataatti
peruna
harissaa
kasvislientä
ruokakermaa
mustapippuria
(suolaa)
(Maizena-suurustetta)

vuohenjuustoa, leipäkrutonkeja tms.

Ohjeessa ei ole aineksille tarkempia määriä, koska sosekeittoihin voi aina laittaa juureksia ym. niiden saatavuuden ja omien mieltymysten mukaan...
Kuori ja paloittele juurekset. Freesaa niitä kattilassa ja lisää sekaan myös harissa. Kaada kattilaan liemi ja anna kiehua n. 20 minuuttia. Soseuta ja lisää kerma sekä tarvittaessa suuruste.
Laitoin omalle lautaselleni vuohenjuustoa, joka pehmensikin mukavasti harissan tulisuutta.

19.11.09

Beaujolais Nouveau

Marraskuun kolmas torstai...

Sipulipiirakka

Pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunasosehiutaleita
1/2 dl kylmää vettä
1/2 dl juustoraastetta

Täyte
4 siivua pekonia
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
hunajaa, timjamia, mustapippuria
1 dl juustoraastetta

Tee ensin pohja nyppimällä rasva ja jauhot. Lisää juustoraaste ja kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi ja painele uunivuoan pohjalle. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Ruskista pekonisilppu ja kuullota sipulit. Mausta ja anna hautua hetken aikaa. Jäähdytä hieman ja lisää ranskankerma sekä munat. Kaada piirakkavuokaan ja ripottele päälle runsaasti juustoraastetta. Paista vielä n. 30 minuuttia.


Ps. Tiedä sitten oliko nälkä, mutta viini oli tänä vuonna hyvää ja piirakka sopi sen kanssa erinomaisesti. Omalle lautaselleni lisäsin vielä valmiina ostettua myslileipää ja sen päälle vuohenjuustoa... Salaattina päärynäsalaatti. Juustolautasella oli myös italialaisesta Delizie da Perlasta ostettuja tuotteita. ...ja marraskuuko on muka ankea?!?