30.8.10

Omenapiirakka

Tämä omenapiirakan ohje on ollut kaapissani muutaman vuoden. Sain maistaa piirakkaa töissä ja pyysin tietenkin heti reseptin. Olin jo unohtanut sen, kunnes törmäsin netissä hyvin samankaltaiseen ohjeeseen. Piirakka on helppo sekä nopea tehdä ja mikä parasta, todella hyvänmakuinen!
Tein oheen myös vaniljakastikkeen, mutta se ei mielestäni sopinut piirakan kanssa, joka jo sinällään on "kermainen". Pitänee tehdä varmaan vielä uuniomenoita ja nauttia kastike niiden kanssa...
Reseptissä omenoiden määrä, 3 kpl, oli huvittava, sillä vanhemmillani kasvaa villiomenapuu, jossa kasvaa todella suuria ja herkullisia jättiomenoita. Omaan piirakkaani riittikin yksi omena!


Omenapiirakka

2 dl Flora culinessea
1 dl sokeria
1 muna
3(,5) dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk rahkaa (käytin uutta valkosuklaa-limeä)
1 dl ruokakermaa (tai Flora vanillaa)
1/2 dl sokeria
1 muna

omenalohkoja
fariinisokeria

Sekoita pohjan aineet keskenään ja levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Sekoita myös täytteen aineet ja kaada seos pohjan päälle. Asettele pinnalle omenalohkot ja ripottele päälle fariinisokeria. (Omenat voi myös halutessaan piilottaa rahkaseoksen alle!) Paista 175 asteessa 35-40 minuuttia. Kuuma piirakka on melko löysä keskeltä, mutta hyytyy jäähtyessään. Pinnalle voi oman maun mukaan ripotella kanelia. Myös erimakuisilla rahkoilla saa piirakkaan uusia makuvivahteita...
Kokeilemisen arvoinen on piirakka, jossa täytteenä on mustikoita ja sitruunarahka sekä pohjan jauhoista osa korvattu talkkunajauhoilla.

Vaniljakastike

1/2 l maitoa
1 munankeltuainen
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
pala vaniljatankoa

Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen (seos saa pulpahtaa kerran), mutta älä anna kiehua. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä koko ajan edelleen sekoittaen. Kattilan voi myös nostaa kylmään veteen.