27.4.13

Vappumunkit


Jääkaapissa oli valkosuklaa-limerahkaa, joka meinasi mennä vanhaksi. Hain netistä munkkiohjetta, jossa olisi käytetty rahkaa. Niitä löytyikin aika paljon: oli sellaisia, joissa rahka oli täytteenä ja sellaisia, joissa nostatusaineena oli käytetty leivinjauhetta. Päädyin kuitenkin perinteiseen hiivataikinaan ja rinkelimuotoon.
Lime ei valmiissa munkeissa juurikaan maistunut, mutta muuten ne olivat herkullisia. Uusi kokeilu oli myös käyttää paistamiseen rypsiöljyä, sillä aiemmin olen käyttänyt kookosrasvaa. Vaikka rypsiöljy ei Kuningaskuluttajan testissä pärjännytkään, minä pidin sen helppoudesta, edullisuudesta ja "terveellisyydestä".
Luulin tekeväni pieniä rinkilöitä, mutta lopulta ne paisuivat - juuri sopivasti!

Munkit (24 kpl)

1 dl kiehuvaa vettä
1/2 prk rahkaa
1/2 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl pullamaustetta (tai hieman kardemummaa)
1 pieni kananmuna
n. 3-4 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa margariinia

Paistamiseen n. 5 dl rypsiöljyä

Sokerointiin Siro-sokeria

Sekoita keskenään kiehuva vesi ja rahka, jolloin seoksesta tulee noin kädenlämpöistä. Lisää hiiva, sokeri, suola, pullamauste ja muna. Alusta taikinaan jauhot ja vaivaa kunnolla. Lisää lopuksi margariini. Anna kohota 30-45 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo tangoksi. Ota pieniä paloja ja leivo ne pyöreiksi pulliksi. Tee sormella reikä keskelle ja venytä rinkulaksi. Laita pellille kohoamaan.
Kun viimeinenkin rinkeli on valmis, aloita öljyn lämmitys. Minä käytin pientä valurautapataani, mutta saman asian ajaa paksupohjainen kattila. Kansi on hyvä pitää lähettyvillä, jos öljy syttyy palamaan. En laittanut edes tuuletinta päälle, sillä rypsiöljy ei tuntunut käryävän. Öljy on sopivan kuumaa (180 astetta), kun pieni, vaalea leivänpala ruskistuu nopeasti. Itse pidin levyä koko ajan asteikolla 3-4.
Nosta rinkulat pataan, varo tiputtamasta, ettei kuumaa öljyä roisku sormille. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna liian öljyn valua hetken ja munkkien jäähtyä - sokeroi ja nauti!