26.8.09

Kesäkurpitsalasagne

Jos on (yli)tarjontaa sienistä, niin on myös kesäkurpitsoista. Kaupasta tarttui mukaani tuoreita täysjyvälasagnelevyjä. Levyistä riitti aineita niin kanttarelli- kuin kesäkurpitsalasagneenkin.

Sienilasagneen teen yleensä tavallisen sienikastikkeen, jonka maustan joskus sulatejuustolla. Laitan vuokaan kerroksittain kastiketta ja lasagnelevyjä sekä päälle runsaasti juustoraastetta.

Kesäkurpitsalasagnen tein seuraavalla ohjeella:

Tomaattikastike:
1 rkl öljyä
1/2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 kana- tai kasvisliemikuutio
1 rkl balsamicoa
salviaa, basilikaa ja mustapippuria

Valkokastike
1 rkl voita
1.5 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
3 rkl sulatejuustoa
valkopippuria

lasagnelevyjä
juustoraastetta

Tee ensin tomaattikastike. Pilko kurpitsa kuutioiksi, kuullota pannulla valkosipulin kanssa ja lisää tomaattimurska. Mausta ja anna hautua. Tee valkokastike. Lado voideltuun vuokaan vuorotellen tomaatti- ja valkokastiketta sekä levyjä. Päällimmäiseksi valkokastiketta ja runsaasti juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia. Anna vetäytyä 1/2 tuntia ennen tarjoilua.

19.8.09

Kesäkurpitsa-salviakeitto

Äitini löysi tämän keiton ohjeen Kotiliedestä. Olemme tehneet sitä jo useamman kerran, ohjetta aina hieman muunnellen. Keitto sopii hyvin alkuruoaksi, mutta on täyttävä myös pääruokana.

Kesäkurpitsa-salviakeitto

800 g pieniä kesäkurpitsoita
2 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
9 dl kasvislientä
2 kananmunankeltuaista TAI 1 rkl maizenaa
3 rkl hienonnettua salviaa
2 rkl lehtipersiljaa tai basilikaa
1 dl raastettua parmesaania
suolaa, mustapippuria

Lisäksi leipäkrutonkeja

Kuullota kurpitsakuutioita ja valkosipulinkynsiä voi-öljyseoksessa. Itse lisään myös salvian tässä vaiheessa kasariin. Kaada päälle viini ja kasvisliemi. Keitä hiljalleen 1/2 tuntia.
Alkuperäisessä ohjeessa kasvikset jätettiin kokonaisiksi, mutta me olemme äitini kanssa soseuttaneet keiton. "Meillä" kun ei pidetä kovin voimakkaasta valkosipulin mausta, poistin kynnet ennen soseuttamista. Suurusta joko keltuaisilla tai maizenasuurusteella. Lisää juustoraaste, loput yrtit ja mausteet. Keitä vielä muutama minuutti.
Tarjoile leipäkrutonkien kanssa.

Aina vaan kanttarelleja!

Oli aivan pakko laittaa tänne kuva viikonlopun sienisaaliista. Kanttarelleja siis löytyy, mutta herkkutatit antavat tänä vuonna odottaa itseään.

Kuvan kanttarelleista riitti sekä kastikkeeseen että rullaan, jonka ohje oli Aamulehdessä. Nyt en edes muokannut ohjetta, paitsi jätin valkosipulin pois.

Rapusilakat

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi silakoita tomaattikastikkeessa sanotaan rapusilakoiksi; punaisen värin takia kai? Maku ei muistuta rapua, mutta hyviä ovat kuitenkin.

Tämä on meillä aina loppukesän ruoka, sillä siihen käytetään tomaattisilleistä jäänyt liemi! ;)

Rapusilakat

1/4 kg silakkafileitä
1 uuden sadon sipuli
tomaattisillin liemi
mustapippuria, tuoretta tilliä, (suolaa)

Lado silakkarullat voideltuun vuokaan. Silppua päälle sipuli. Mausta ja kaada silliliemi päälle. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia.

1.8.09

Kanttarelleja!

Metsässä ei ole vain marjoja, vaan myös kanttarelleja! Pari perinteistä kastiketta olen jo tehnyt ja tänään laitoin sieniä pizza Berlusconiin.

Toinen pizza oli Margherita.

Kesäherkkuja

Torilta haetuista ensimmäisistä mansikoista olen yleensä AINA tehnyt kakun, mutta nyt kokeilin muffinseja. Ei huono, mutta ei niin erikoinenkaan. Muffinssit olisivat kaivanneet runsaasti kostutusta.
Mansikkabrita sen sijaan korvasi makunautinnon! Ohje oli Pirkan ruokalehdestä. Pohja oli uunista otettaessa pelottavan ohut, mutta seuraavana päivänä sitä oli onneksi helppo käsitellä ja koota kakku.

Metsä on täynnä marjoja; mustikkaa ja vadelmaa! Mamman marjapiiras on Yhteishyvän ohjeella. Annos oli juuri sopiva piirakkavuokaani.

Kesäkokkailua

Kyllä meillä kesälläkin syödään, vaikka blogissa on ollut hiljaiseloa. Tämän kesän hitti ovat olleet uunituoreet, suoraan satamasta haetut savusilakat. Myös savusiialla on herkuteltu, mutta silakat ovat vieneet voiton.