24.4.10

Rautalankatöitä

Rautalankapaja alkaa lähestyä loppuaan. On ollut kiva oppia uutta, ja mielessä on, että pitäisikö ostaa kotitarpeiksi rautalankaa, jos vaikka kesällä vääntelisi...
Kuvassa taas mökille menevää tavaraa eli roikotin ja pannunalunen. Ehkä tarvitsemme peräkärryn, sillä niin paljon on Näpsässä tullut tehtyä "mökkiesineitä".
Roikottimessa ja pannunalusessa on käytetty molemmissa runkona hitsauslankaa ja varsinkin alusen 2 mm hitsauslanka alkoi olla väänneltävyydessään siinä rajamailla... Mutta tulihan siitä tukeva.

9.4.10

Koukussa!

Nyt huusholli täyttyy rautalankatöistä! Kuvassa ylimpänä naulakko slovakialaiseen tapaan, alla "ykkössydämiä" ja ruotsalaistyylinen naulakko.

Paahtovanukas

Paahtovanukasta tehdessä meinasin tosissani heittää ainekset jo roskiin, mutta tein kokkauksen kuitenkin loppuun asti. Sokeri ei nimittäin paahtunut, vaan kuohui ja jämähti kattilan pohjalle ja maitokeitos juoksettui klimpeille. Tuskin kuului alkuperäisen ohjeen kuvaan? Täydellinen katastrofi! Ohje oli jostain "vuoden 1 ja 2" Pellervosta, mutta JOS tekisin vanukkaan uudelleen, muuttaisin tekotapaa. Toisaalta näkö oli lopulta ok, samoin maku.
Onnistuessaan, tämä olisi kiva kesäjälkkäri esim. kukilla koristeltuna.

Paahtovanukas (10-12 annosta)

Sokeriliemi
3 dl (ruoko)sokeria
1 dl sokeria

Vanukas
1 l maitoa
1 vaniljatanko
1 rkl kardemummaa
2 appelsiinia
10 munaa

Ensimmäiseksi mainittakoon, että tein vain 1/3 annoksen.
Tee vesihaude: uunipeltiin vettä ja siihen sopiva kakkuvuoka.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Kuumenna sokeri ja vesi kattilassa hiljalleen ja anna kiehua, kunnes sokeri on kullankeltaista. UUDESSA kokeilussa sulattaisin ja paahtaisin sokerin teflonpannulla ja lisäisin lopuksi veden!? Kaada liemi vuoan pohjalle ja reunoille.
Mittaa kattilaan maito, mausteet ja appelsiinin kuoret sekä lohkot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa n. 10 minuuttia. UUDESTAAN tehdessä jätäisin appelsiinin kokonaan pois tai vähentäisin ainakin sen määrää esim. lohkoja, joista tulee mehua!? Tai ehkä jättäisin lohkot kokonaan pois ja raastaisin liemeen vain hieman kuorta.
Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada maitoseos siivilän läpi munien joukkoon koko ajan vatkaten. Valuta varovasti vuokaan. Paista tunnin ajan, ota uuni pois päältä ja jätä vanukas uuniin, luukku auki jäähtymään. Tarjoile kylmänä joko vuoasta tai kumottuna.

Ps. Myöhemmin etsin vastaavia ohjeita netistä ja löysin Pirkan sivuilta lähes saman reseptin ilman appelsiinia.

Säräsalaatti

Pääsiäisen perinteeksi on muodostunut isän tekemä särä. Samalla vaivalla lihaa kannattaa laittaa enemmänkin uuniin ja lopusta voi tehdä vaikka salaattia...

Ahvenfileet

Itse en valitettavasti päässyt tänä vuonna pilkille :(, mutta onneksi saimme pöytään kuitenkin ahvenia ja graavisärkeä.

Kuvassa valkopippurilla ja suolalla maustetut sekä voissa paistetut ahvenfileet ja keitetyt perunat kananmunakastikkeella. Laitoin myös lopuksi ahvenpannulle kevätsipuleita kuullottumaan.